Spar 10% med abonnement – Les mer | Superstate er

Handlekurv
kr 0

Hvorfor elektrolytter er viktig for immunforsvaret

Immunforsvaret ditt eksisterer for å beskytte deg mot farlige patogener. Hvis du for eksempel blir utsatt for et virus, er immunforsvaret din første, andre og tredje forsvarslinje .

Men som alt annet i kroppen din eksisterer ikke immunforsvaret ditt i et vakuum. Det er avhengig av at en enorm samling av celler, organer og signalveier fungerer optimalt.

Og for å fungere optimalt trenger disse visse næringsstoffer. Det er her elektrolytter kommer inn.

Elektrolytter som natrium, kalium, magnesium og kalsium har både direkte og indirekte roller i reguleringen av immunforsvaret. De beskytter mot infeksjoner, modulerer intensiteten av immunresponsen, og til og med spiller det en rolle i kreftbehandling.

Så uansett om du er syk, sunn eller i mellom - bør du ha som mål å optimalisere elektrolyttnivået. Faktisk er det viktig å forhindre elektrolyttmangel for god immunhelse.

I denne artikkelen går vi gjennom grunnleggende informasjon om immunitet, hvordan elektrolytter påvirker det og hva som skjer med behovet for hydrering under en infeksjon.

Hvordan fungerer immunforsvaret

Tenk på immunforsvaret ditt som et fantastisk døgnbemannet vaktselskap. Det er alltid på patruljering og klar til å mobilisere styrkene sine mot inntrengere.

Patruljen består av såkalte sensor proteiner som sirkulerer gjennom kroppen din. Når disse identifiserer en bakterie, trigges en immunrespons.

Denne første responsen kalles den medfødte immunresponsen (innate immune response), og den sender en masse immunceller til infeksjonsstedet. Disse cellene inkluderer:

  • Signal molekyler som interferoner og cytokiner
  • Hvite blodlegemer som naturlige drapsceller (“killer cells”) og makrofager
  • Andre former for betennelse

Et annet ord for den medfødte immunresponsen? Betennelse. Og avhengig av kontekst kan betennelse være nyttig eller skadelig. Vi kommer tilbake til dette senere.

Noen ganger eliminerer den medfødte immunresponsen patogenet. Men ofte er det første forsvaret ikke tilstrekkelig for å løse problemet, og sikkerhetsteamet ditt må tilkalle forsterkninger.

Forsterkningene er din adaptive immunrespons — et team som inkluderer T-celler, antistoffer og hvite blodlegemer som spesifikt retter seg mot patogenet. Dessverre tar det fra 3 til 10 dager for hvite blodlegemer å danne antivirale antistoffer som IGG og IGA. Det er derfor du ikke blir bedre med en gang.

Dette er også grunnen til at vaksiner ikke umiddelbart gir beskyttelse mot sykdom. De aktiverer det adaptive immunforsvaret ditt, men det kan ta uker å samle troppene.

Natrium og immunforsvaret

Natrium, eller Na, regulerer et utall funksjoner i menneskekroppen, inkludert:

  • Hjelper nerveimpulser med å avfyres
  • Regulering av væskebalansen
  • Regulering av blodtrykket
  • Hjelper med å absorbere vann og glukose gjennom tarmen
  • Beskyttelse mot visse infeksjoner

La oss zoome inn på det siste punktet. Høye natriumkonsentrasjoner (spesielt i huden) har nemlig vist seg å ha en kraftig antimikrobiell effekt.

I en studie gjort med mus som fikk mat med et høyt saltinnhold (salt er 40% natrium), ble det vist at de fikk en økt beskyttelse mot en farlig parasitt kalt Leishmania major. Musene hadde høyere natriumkonsentrasjoner i huden, noe som utløste økt immunbeskyttelse (i form av antiparasittmakrofager) i disse områdene.

Høyere natriuminntak kan også ha en positiv effekt på kreft. I en artikkel fra 2019 i tidsskriftet Frontiers In Immunology fant man at en diett med høyt saltnivå blokkerte visse celler (kalt myeloide suppressorceller) som skaper gunstige forhold for tumorvekst. Med andre ord forbedret høyt saltinntak immunforsvaret mot kreft.

For å være tydelig var dette resultatet hos mus, og det er ingen menneskelige bevis for at natrium kan blokkere kreft. Men de med kreft trenger natrium av en annen grunn: For å forhindre hyponatremi.

Hyponatremi, eller farlig lave natriumnivåer, er knyttet til økt dødelighet hos kreftpasienter. Derfor er forebygging av lavt natrium (ofte gjennom intravenøst saltvann) en viktig i moderne onkologi.

Kalium og immunforsvaret

Kalium, eller K, har en balanserende effekt på natrium. Sammen regulerer de blodtrykk, nervesignaler og immunforsvaret.

Spesielt kalium regulerer membranpotensialet, eller forskjellen mellom den elektriske ladningen i og utenfor en celle. Membranpotensialet lar ikke bare cellene holde seg ladet (som et batteri), men tillater også overføring av signaler i og mellom celler. Disse signalene hjelper i sin tur immunforsvaret.

Kalium balanserer også natriumeffekten på det medfødte immunforsvaret. Natrium er gassen, kalium er bremsen. Faktisk er det vist at høye kaliumkonsentrasjoner (i laboratoriet) hemmer et inflammatorisk kompleks som kalles NLRC4 inflammasome.

Men vent. Trenger du ikke betennelse for å bekjempe infeksjon?

Ja, du trenger noen, men det er et sweetspot. For lite, og du vil ikke tilkalle tilstrekkelig immunrespons. For mye, og immunforsvaret ditt vil skade vevet betydelig.

Hjertesykdom er et godt eksempel på betennelse som er gått for langt. Når betennelsen er høy, er det mer sannsynlig at LDL-partikler blir oppslukt av hvite blodlegemer og danner farlige plakk i blodårene.

Redusert betennelse kan delvis forklare hvorfor et høyt kaliuminntak er beskyttende mot hjertesykdom. Det kan også forklare hvorfor pasienter med kaliummangel har høyere risiko for inflammatorisk nyreinfeksjon.

Magnesium og immunforsvaret

Fysiologisk sett er magnesium et mineral som er involvert i alt. Det kan høres ut som en grandios påstand, men den har backing i at du trenger magnesium for å lage adenosintrifosfat (eller ATP). ATP fanger opp energi fra nedbrytningen av mat og frigjør det for å drive andre cellulære prosesser. Greit at dette fungerer optimalt med andre ord.

Magnesium påvirker også immunforsvaret, noe som blir åpenbart hos pasienter med mangel på magnesium. Her er flere immunrelaterte konsekvenser av magnesiummangel:

  • Økt betennelse. Lavt magnesiumnivå er knyttet til økt produksjon av inflammatoriske partikler som cytokiner og makrofager. Høye nivåer av disse partiklene driver mange destruktive prosesser, inkludert dannelse av plakk i arteriene. Denne prosessen, kalt aterosklerose, er det avgjørende signalet på hjertesykdom.
  • Nedsatt apoptose. Apoptose er en form for programmert celledød, og det er en viktig forsvarsmekanisme mot kreft. Når apoptose fungerer ordentlig, ødelegger skadede celler seg selv før de blir kreft. Magnesiummangel kan hindre denne mekanismen.
  • Krymper tymus. Thymus er et organ som ligger nær toppen av brystet. Det hjelper med å ta vare på T-celler og støtter din adaptive immunitet. Thymus krymper naturlig med alderen, og magnesiummangel ser ut til å akselerere denne prosessen.
  • Treningsindusert immunsuppresjon. Intens trening tømmer natrium, kalium og magnesium, som igjen kan føre til nedsatt immunfunksjon.
  • Astmasymptomer. Astma er en betennelsestilstand der luftveiene og lungene trekker seg sammen, noe som gjør det vanskelig å puste. Hva som er relevant her er at magnesiumtilskudd har vist seg å forbedre astmasymptomer.
  • Sårbarhet for aldersrelatert sykdom. Magnesiummangel er knyttet til hjertesykdom, kreft, nevrodegenerativ sykdom og mange andre kroniske sykdommer. Hvorfor? Sannsynligvis fordi lave magnesiumnivåer har en betennelsesskapende effekt.

Elektrolyttmangel ved en infeksjon

Når noen er kritisk syke, må deres medisinske team følge nøye med på væske- og elektrolyttinntaket. Spesielt må de sørge for at pasienten får nok natrium.

Det er fordi en infeksjon svekker din evne til å regulere natriumnivået. Spesielt forstyrrer betennelse utskillelsen av antidiuretisk hormon, et kjemikalie som hjelper deg med å sove gjennom natten uten å våkne opp for å tisse hver tredje time.

Hvis natriumnivået ikke håndteres under infeksjon, kan pasienten utvikle hyponatremi. Hyponatremi forårsaker ikke bare symptomer som hodepine, kramper, tretthet, søvnløshet - det forverrer også pasientens prognose betydelig. For noen infeksjoner (H1N1 influensavirus, for eksempel), kan blant annet natriummangel være dødsårsaken.

Men natrium er ikke den eneste elektrolytten som tømmes av infeksjon. Ofte blir kalium også tømt.

Kaliummangel opptrer ofte med infeksjoner (som kolera) som involverer diaré. Diaré tømmer raskt kaliumnivået, og kan føre til en farlig lavt kaliumnivå kalt hypokalemi.

Likevel trenger en pasient ikke å ha gastrointestinale symptomer for å utvikle hypokalemi. Dette ble illustrert i et utvalg av 175 kinesiske pasienter med COVID-19.

I dette utvalget utviklet godt over halvparten av pasientene (108 personer) hypokalemi, og de utviklet den uavhengig av GI-symptomer. Den gode nyheten er at de hypokalemiske pasientene reagerte godt på kaliumtilskudd.

Oppsummering: Elektrolytter og immunitet

Det diskuteres sjelden, men det er sant: Immunsystemet ditt trenger elektrolytter. Her er hovedpoengene fra artikkelen:

  • Når kroppen din oppdager en trussel, trigges den medfødte immunresponsen for å ta hånd om problemet. Hvis trusselen vedvarer, retter det adaptive immunforsvaret seg mot patogenet med spesialisert forsvar som T-celler og antistoffer.
  • Høye natriumkonsentrasjoner kan ha antimikrobielle og anti-kreft fordeler, men det er behov for mer klinisk forskning.
  • Kalium driver signaliseringsmekanismen til immunforsvaret, og høyt inntak av dette næringsstoffet er betennelsesdempende.
  • Magnesiummangel øker betennelse, svekker forsvarsmekanismen mot kreft og øker følsomheten for aldersrelaterte sykdommer.
  • Elektrolyttbehovet øker under infeksjon, og riktig håndtering av dette er nøkkelen for å fremme en bedre helbreding.

Om du synes dette var interessant og du ønsker å lære mer om elektrolytter, inkludert hvordan du kan supplere riktig, kan du sjekke ut artikkelen Hva er elektrolytter og hvorfor er de viktige.

Nå resultatene du fortjener

Meld deg på vårt nyhetsbrev

[monsterinsights_popular_posts_widget]
Velvære

Comments

  • Angelique Angeltvedt ,

    Jeg bruker en del av deres produkter og har nå bestilt elektrolytter. Er redd for å få i meg for mye salt. I det siste har jeg slitt med å være hoven i kroppen.
    Jeg er dame, 53 år, normalvektig, trene CrossFit og løper 5 ganger i uka ( tilsammen), praktiserer periodisk faste.
    What to do 🤔?
    Mvh Angelique

    • Steinar ,

      Hei Angelique,

      Takk for spørsmålet! Du er ikke den eneste som tenker det om salt, og det er synd at en holder tilbake på et så viktig mineral. Jeg skrev en artikkelen som oppsummerer viktigheten av elektrolytter, og deriblant salt som du kan lese her: https://superstate.no/2021/05/11/hva-er-elektrolytter-og-hvorfor-er-de-viktige/

      Med det aktivitetsnivået du beskriver er det ganske så stor sannsynlighet for at du skiller ut en del elektrolytter, og at du trenger påfyll. Jeg inviterer deg derfor til å legge tanken om at for mye salt er farlig på hyllen en periode og teste ut hva det kan gjøre for deg. En personlig erfaring jeg så er at jeg bruke Whoop treningsarmbånd som blant annet måler min evne til å restituere etter trening, og konsekvent når jeg tar 3 eller mer poser med LMNT hver dag så er det tallet mye bedre.

      Håper det svaret er til hjelp, og har du noen spørsmål er det bare å ta kontakt.

      Med vennlig hilsen,
      Steinar

    • Katarina ,

      Hei! Vil bare skyte inn at det jeg har inntrykk av er at det er kjemisk fremstilt og bleket bordsalt som er kilden til problemene som knyttes til salt, men at naturlig mineralsalt ikke har disse negative effektene. I naturlig kildevann er det overraskende mye mineraler og da også salt. Har ingen artikler akkurat her, men det går an å søke opp in the great internet 🙂

  • Angelique Angeltvedt ,

    Takk for utfyllende svar ☺️

  • Skriv en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Forrige artikkel
    Keto sjokolademilkshake med kollagen
    Neste artikkel
    Keto matvarer og tilbredningsmetoder