Spar 10% med abonnement – Les mer | Superstate er

Handlekurv
kr 0

De 7 hovedformene av magnesium

Hva? Finnes det forskjellige typer magnesium tenker du kanskje. Vel, det var ikke vi klar over før heller.

Før vi kommer til dette er det noen ting det er veldig kjekt å vite om magnesium som vi gjerne vil skrive litt om. Noe er du sikkert klar over fra før, mens andre ting kan være nytt.

Det opplagte - Magnesium er superviktig

Det er liksom ikke måte på hva magnesium ikke er godt for, enten det er metabolisme av mat, overføring av nerveimpulser, syntesen av fettsyrer og proteiner, muskelbevegelser, blodsukkerbalanse, genvedlikehold, proteindannelse og en masse mer. De positive effektene av å ha tilstrekkelig med magnesium i kroppen er med andre ord mange.

På den andre siden, om du skulle ha magnesiummangel kan dette føre til en rekke kroniske helseproblemer. Her en noen tegn:

 • Angst
 • Muskelkramper
 • Høyt blodtrykk
 • Hormonproblemer
 • Kalsiummangel
 • Depresjon
 • Forvirring
 • Dårlig hukommelse
 • Tap av matlyst
 • Luftveisproblemer
 • Migrene
 • Søvnproblemer
 • Lav energi
 • Lavt vitamin D
 • Lavt K-vitamin

Når en leser dette må du være klar over at magnesium er involvert i over 600 prosesser i kroppen. Dermed er det ikke rart at listen over fordeler og tilsvarende ulemper er såpass utfyllende. Det det derimot viser er at magnesium påvirker omtrent hele kroppen din og at konsekvensene av å ikke ha tilstrekkelige nivåer ikke er særlig attraktive.

Vi kunne gjengitt i detalj mer om alle fordelene med magnesium, men siden det står så mye om det på nett er det bare å søke litt rundt selv for å finne at det virker opplagt at magnesium er superviktig. Vi vil heller bruke plass på å tydeliggjøre mer rundt helheten (som ikke nødvendigvis så mange andre fokuserer på).

… og det er stor sjanse for at du mangler det

Selv om magnesium er superviktig for såpass mye bemerker dessverre studier at omtrent 50 % (noen steder opp i mot 80 %) av mennesker i USA og Europa får langt mindre enn den anbefalte mengden magnesium. Dette har å gjøre med faktorer som blant annet:

 • at magnesiumnivåene i jorda er lavere enn de pleide å være. Så grønnsaker som tilsynelatende skal være gode kilder til magnesium har ikke det samme mineralinnholdet de hadde for noen generasjoner siden.
 • Bruk av kjemikalier som fluor og klor gjør magnesium i drikkevann mindre tilgjengelig.
 • Med moderne jordbruksteknikker så vokser plantene for fort og de får ikke tid til å utvikle den de mineralene og vitaminene som man trenger.
 • En stressfull hverdag tapper kroppen for magnesium
 • Personer som driver regelmessig fysisk aktivitet og trening har behov for et økt inntak av magnesium fordi mineralet skilles fort ut med svette.
 • Kronisk diare, lavt matinntak eller et høyt sukkerinntak kan føre til magnesiummangel.
 • Vanndrivende medisiner og et stort og regelmessig inntak av koffein, brus og alkohol kan også forårsake lave magnesiumverdier.

Dave Asprey (grunnlegger av Bulletproof) har magnesium på sin toppliste over tilskudd som anbefales daglig grunnet mangel hos store deler av befolkningen.

En annen utfordring vi har opplevd gjennom årene er å få målt sine egne magnesiumnivåer. En ting er å få fastlegen sin til å skulle ville ta blodprøver av en (som jo ofte blir sett rart på om man ikke er syk i utgangspunktet) eller at en betaler for private blodprøver. Blodprøve er derimot en ting, men mye magnesium er lagret andre steder (blant annet i skjelett ditt).

Å måle disse nivåene finnes det også tester for (test av hår eksempelvis), men det er både tidkrevende og dyrt (må som regel gjøre det privat) å skulle holde på med slik testing jevnlig. Med andre ord er det ikke så lett å få dokumentert om en har tilstrekkelig med magnesium eller ikke. En kan naturligvis følge med på tegnene til at en mangler magnesium, men det er en såpass lang og diffus liste at det vel så godt kan være noe annet som forårsaker tegnene.

Det vanskelige - Du må få det i deg jevnlig via mat/drikke/tilskudd

Magnesium produseres ikke av kroppen selv så alle mennesker er jevnlig avhengig av å få magnesium i seg via mat og drikke (alternativt som et tilskudd).

Noen av matvarene/drikkevarene som inneholder mye magnesium er spinat, frø, bananer, kaffe, mandler og kakao. Her er det bare å søke på nett selv for å finne utfyllende lister. Leser en derimot litt nøyere vil du se at ting (“som vanlig”) ikke nødvendigvis er like rett frem. For spinat, som et eksempel, er det blant annet stor forskjell på om spinaten er rå eller kokt. Selv om kaffe inneholder magnesium i seg selv har du koffein som har en motvirkende effekt på dine magnesiumnivåer.

Med andre ord må du være ganske så bevisst på hva du spiser og drikker for at du skal kunne vite om du får i deg tilstrekkelig magnesium jevnlig.

På den annen side (spesielt ved tilskudd) skal en naturligvis passe seg for eventuelle bivirkninger ved å få i seg for mye magnesium (om det skulle være et problem). Av hva vi kan skjønne er det vanskelig å få for mye magnesium, siden opptaket er så stramt regulert av kroppen. Øvre grense for daglig inntak er dermed ikke angitt i Norge eller Europa. Høye doser virker å kunne gi diaré uten andre symptomer dersom nyrefunksjonen er normal.

… og hver form av magnesium har hver sin funksjon

Hver form tenker du kanskje. Ja, det har seg nemlig slik at magnesium kommer i forskjellige former. Vi må innrømme at det var noe vi heller ikke var klar over tidligere. Det er sjeldent det kommer fram av etiketter og markedsføring av tilskudd hva slags magnesium det er uten å måte lese pakningsvedlegget. Spør en om råd på sin lokale helsekostbutikk eller apotek er det også veldig få som har noen forhold til å forklare deg om de ulike typene (unntak finnes her så klart, noen enkelte er superdyktige).

Nedenfor er et utvalg av de 7 hovedformene av magnesium, og jeg anbefaler å legge merke til hvor forskjellige funksjoner de ulike formene faktisk har.

 • Magnesium Chelate – er spesielt viktig for muskelbygging, restitusjon og generell helse.
 • Magnesiumsitrat – hjelper til mot blant annet overvekt.
 • Magnesium Bisglycinate – denne formen brukes oftest for å behandle symptomer på for mye magesyre som mageproblemer, halsbrann og dårlig fordøyelse.
 • Magnesium Malate – mulig den mest biotilgjengelige formen (finnes naturlig i frukt) av magnesium. Kan hjelpe mot migrene, kroniske smerter og depresjon.
 • Magnesium Sucrosomial– denne formen for magnesium hjelper deg å produsere energi. Det støtter også immunforsvaret og er viktig for beinhelse og skjelettutvikling.
 • Magnesium Taurate – dette er den formen for magnesium som passer best for ditt hjerte. En studie bemerket: «The complex magnesium taurate may thus have considerable potential as a vascular-protective nutritional supplement.»
 • Magnesium Orotate – Selv om det også er nyttig for hjertet, antas magnesium orotate å være den beste formen som gir metabolske forbedringer, noe som gjør det til en favoritt for idrettsutøvere som ønsker økt restitusjon, energi og ytelse.

Med andre ord, når det kommer til tilskudd av magnesium er det ganske mye å velge mellom, hvor hver form har sin virkning.

Vår utvalgte snarvei for å være på den sikre siden

Tar en en titt på listen over tegn på mangesiummangel kan omtrent alle kjenne seg igjen på en eller annen måte og med det tro at en har lave nivåer. Dette er jo ganske diffuse og vage tegn som kan ha andre årsaker.

Og, ja ja, vi vet at vi som med alt annet burde omtrent burde leve på grønnsaker, spise variert og loggføre alt matinntak. Det gjør vi også etter beste evne, men det er ikke alltid like lett eller spesielt gøy. Samtidig er det ikke motiverende når en ikke engang vet om maten en spiser inneholder mengden magnesium en forventer og det er til dels utfordrende å måle nivåene sine.

For oss handler det mye om å være sikker på at vi får nok av det. Magnesium virker for viktig for at vi skal risikere å ha mangel på det. Samtidig som det skal passe inn i hverdagen slik at en kan bruke det jevnt over tid.

Opp igjennom årene har vi blant annet brukt magnesium i flytende form. Det kommer i sprayflasker som en tar rett på huden. Opptaket i kroppen sies å være veldig høyt med denne formen. Derimot er det ikke det mest praktiske vi har prøvd. Vel mange ganger har vi måttet omtrent avbryte hele prosessen fordi det har klødd så sykt mye (det er veldig vanlig å oppleve). Samtidig er det tildels ganske “klissete” da det tar litt tid før alt trekker inn i huden.

Akkurat det med at det klør sies forøvrig å være et tegn på at en virkelig trenger magnesium. Det er gøy i starten og oppleve at det faktisk klør og med det kan tenke at “her skjer det noe” eller “dette hadde jeg tydeligvis behov for”, men den følelsen går som regel over etter de første gangene. Det har med det ikke vært lett å gjøre dette til en enkel vane som blir en del av hverdagen. Vi har hatt litt for mange av slike sprayflakser som har blitt stående i skapet.

Vår foretrukne snarvei per i dag for magnesium er derfor via tilskuddet Magnesium Breakthrough lagd av Bioptimizers. Da er det blitt enkelt å være på den sikre siden. Bioptimizers er de første og antageligvis eneste som har de 7 hovedformene av magnesium i et og samme tilskudd, og med det et produkt litt utenom det vanlige som hjelper oss å prestere litt utover det vanlige.

Sulten på mer informasjon? Da anbefaler jeg å høre på podcasten når grunnleggerene av BiOptimizers er gjester på Bulletproof Radio.

Nå resultatene du fortjener

Meld deg på vårt nyhetsbrev

[monsterinsights_popular_posts_widget]
Fordøyelse

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Forrige artikkel
De 5 stegene til din fordøyelse – Steg 1 kan overraske deg
Neste artikkel
Hvordan vi bruker probiotika og prebiotika for å optimalisere helsen