Spar 10% med abonnement – Les mer | Superstate er

Handlekurv
kr 0

Den definitive kollagen guiden

Hva er kollagen protein

Kollagenprotein er ikke som annen type protein. Faktisk binder kollagen sammen alt vevet i hele kroppen – fra dine bein til huden din.

Det er en essensiell byggestein som vi er avhengig av, og som kroppen naturlig produserer daglig.

Dessverre produserer kroppen din mindre og mindre kollagen etter vi har fylt 25 år, noe som er grunnen til at flere nå tar tilskudd av dette for å holde de gode helsegevinstene som kollagen gir ved like.

Hvorfor ta kollagen protein

Som nevnt innledningsvis så er kollagen proteinet en essensiell byggestein for kroppen og påvirker derfor mange deler av helsen. Her er noen:

Kollagen reduserer rynker og gir en finere hud

Kollagenet er det proteinet det finnes mest av huden – så mye som 70% til 80%. Proteinet ligger i det midtre laget, kalt dermis eller lærhuden, som er hudlaget som gir huden fylde.

Sammen med elastin (et annet protein) sørger kollagen for å styrke huden og hjelper den til å komme tilbake på plass når den strekkes. Du kan tenke at dermis er det som avgjør din huds fyldighet. Av bildet under kan du tydelig se at reduserte mengder av kollagen under overflaten fører til rynker i overflaten.

Studier viser at ved regelmessig inntak av kollagen støtter du helsen til huden din og bekjemper tegnene på aldring.

Dette inkluderer redusering av rynkerøkt hydrering, glatthet og økt elastisitet i huden.

Og om du ikke visste det fra før så er minsket elastisitet i huden noe som øker synligheten av cellulitter. Med andre ord så kan optimalt inntak av kollagen derfor redusere synligheten av cellulitter og strekkmerker.

Sørger for at ledd holder seg sterke og fleksible

Etterhvert som kroppen eldes er det også viktig at det som skjer på innsiden av kroppen får støtte, og også her spiller kollagen en viktig rolle hvor det blant annet gir støtte til bein og ledd.

Du kan egentlig tenke at inntak av kollagen er som å smøre et dørhengsel som knirker. Det hjelper leddene bevege seg bedre, som igjen gir fordeler som reduserte leddsmerter og forbedret fleksibilitet.

 

For de med artrose er også inntak av kollagen gode nyheter da det i en ny studie ble vist at inntak av kollagen kan fungere som en behandlingsform.

En annen studie fra 2018 viste at kvinner som tok tilskudd av kollagen i 12 måneder viste en økning av mineraler - blant annet kalsium i bein som gjorde dem sterkere.

Men kollagen har også vist seg å være viktig for de som trener regelmessig. En studie viste at tilskudd av kollagen hos atleter hjalp redusere leddsmerter.

Hjelper behandling av lekk tarm

Lekk tarm betyr at tarmveggen slipper igjennom giftstoffer ut i blodbanen, og forståelig nok kan dette gi grobunn for en hel rekke helseproblemer.

En sunn tarm er derfor viktig for den generelle helsen, og kollagen er også her en god støttespiller.

 

Ved å konsumere mer kollagen bidrar man til å danne bindevev for mage-tarmkanalen.

Dette gjør at kollagen har vist seg viktig i behandlingen av blant annet lekk tarm, IBS, sure oppstøt, Crohns og ulcerøs kolitt.

Øker forbrenning, muskelmasse og energi

Økt energi og muskelmasse klinger godt, og siden kollagen er en så essensiell byggeblokk så spiller den også en rolle her. Det er aminosyren glysin i kollagenpeptidet som er involvert her.

Og glysin er den primære aminosyren i kollagen. Litt å holde styr på her altså, men vi skal gjøre det så enkelt som mulig.

En av glysins viktigste roller er nemlig å hjelpe danne muskelvev ved å konvertere glukose til energi som gir energi til muskelceller. Det er også knyttet til utskillelse av veksthormon, som hjelper godt på forbrenning, bygging av muskelmasse og energi.

Styrker negler, hår og tenner

Man sier at negler, hår og tenner gir en indikasjon på den generelle helsen, så det er heller ikke rart at kollagen spiller en rolle også her.

 

Studier har vist at inntak av kollagen

  • Forbedret veksten av neglene
  • Reduserte frekvensen av ødelagte negler
  • Kunne forebygge tidlig hårtap og hårtynning
  • Kunne også hjelpe med å redusere grå hår

Og som nevnt tidligere så er kollagen viktig for å støtte bein og ledd, hvilket betyr at det også hjelper dine tenner å holde seg sunne og sterke.

Men lager ikke kroppen kollagen selv?

I prinsippet klarer kroppen din helt fint å produsere kollagen selv.

Problemet er bare at det finnes krefter som jobber mot deg. Den kanskje kjipeste kraften av dem alle er aldringsprosessen.

Kjipest fordi det er lite eller ingenting du kan gjøre for å stoppe den. Kollagenproduksjonen begynner nemlig å avta når du blir eldre – og det skjer før du tror.

Allerede etter fylte 25 år bryter vi ned mer kollagen enn kroppene våre produserer. Per år reduseres så kroppens evne med 1 % i året så du er ikke veldig gammel før det er drastiske forskjeller.

Kjipt kan det også være at du må være påpasselig med både sollys, stress, alkohol og sukker.

Nå er du sikkert bevisst på å ikke overdrive verken sol, alkohol eller sukker til å begynne med, men fra tid til annen hender det for de fleste av oss at vi unner oss noe og stress er vanskelig å eliminere helt.

Måter du kan få mer kollagen i kroppen

Selv om det er faktorer som reduserer kollagen i kroppen, så er det også ting du kan gjøre for å  styrke kollagen produksjon i kroppen.

Du kan eksempelvis få i deg kollagen (slik de gjorde mye av før i tiden) ved å langtidskoke kjøtt med knokler og ben for å få kraft, spise små ben (tenk sardiner o.l) eller skinn.

Det er også mulig å stimulere kroppens egen kollagenproduksjon med LED-lysterapi og ulike former for akupunktur.

Det kjipe her er bare at det er en del styr å gjøre dette jevnlig, så selv om vi gjerne skulle gjort dette selv må vi ærlig innrømme at det heller blir innimellom.

Fordelen med kollagen tilskudd

Kollagentilskudd, som Superstate sitt, er en hydrolisert form av kollagen. Dette betyr at det har gått igjennom en mer intensiv prosessering som i all enkelhet gjør at proteinmolekylene i gelatinet er brutt ned i mindre peptider.

Så aminosyrene er med andre ord like, men siden det hydroliserte kollagenet er brutt ned så er det lettere for kroppen å ta det opp.

Det hydroliserte kollagenet har også noen andre fordeler som gjør at vi foretrekker dette fremfor gelatin fra kraft:

  • Det lar seg enkelt blande ut i det meste av mat, for eksempel vår morgenkaffe. Det har heller ingen smak
  • Dette gjør det lettere å få i seg i en travel hverdag
  • Hydrolisert kollagen er med sin pulverform enkelt å ta med seg og er med oss om vi er på hyttetur eller en jobbtur i utlandet.

Hvor mye kollagen tilskudd trenger jeg om dagen?

En enkel tilnærming er å bruke 1 ss med kollagen pulver om dagen. Det er derimot greit å være klar over at kollagen protein ikke kan sammenlignes med annet protein som for eksempel fra kjøtt. Dette betyr at at det ikke har aminosyrene som ved stort inntak kan være skadelig for helsen, samtidig som det har alle fordelene som er nevnt tidligere.

Det betyr at du må gjerne øke dosen til 2 ss i løpet av en dag om du kjenner kroppen trenger mer støtte til for eksempel ledd, hud, hår eller tarm.

Hvorfor velge Superstate kollagen

Etter å ha vært lidenskapelig opptatt av helse og livsstil i åresvis merket vi hvor mye tid vi brukte på å finne ut hvilke produkter som faktisk ga en effekt. Og vi la merke til hvordan mange andre hadde samme utfordring.

Så vi bestemte oss for å gjøre noe med det. Og med det ble Superstate skapt med målet om å gi deg, og oss selv, nøye utvalgte produkter litt utenom det vanlige. For å prestere utover det vanlige.

Et av tilskuddene vi så ville gi oss store fordeler var kollagen protein, men vi hadde problemer med å finne et produkt som hadde kvalitetskravene vi stilte. Derfor lagde vi vårt eget og her kan du lese om hvilke valg vi har gjort for å gjøre dette kollagen proteinet til det vi føler er det beste på markedet.

Ønsker jeg pulver, krem eller kapsler?

Pulverform

For kollagen tilskudd ser vi ingen grunn til å velge noe annet enn pulverform. Kliniske studier viser nemlig at det må et daglig inntak på minimum 5 til 10 gram av kollagen over tid for å få ønsket effekt. Med over tid menes at endringer i huden først kan forbedres etter en måned. Endringer i ledd merkes innen tre måneder.

Kapselform

I og med at forskningen er såpass klar på dette blir vi triste når vi ser at enkelte som markedsfører kollagen i kapselform har mengder tilsvarende 0,05 g (50mg) per kapsel. Med så lite kollagen per kapsel må du jo ta 100 kapsler om dagen bare for å komme opp i 5 gram!

5 gram tilsvarer forøvrig omtrent en teskje med kollagenpulver. Tatt i betraktning at kollagenpulver praktisk talt er smakløst og løser seg opp i eksempelvis en kaffe eller smoothie synes vi det har blitt en relativ grei sak å gjøre kollageninntak til en daglig rutine. Kapsler er også gjerne dyrere enn pulver. Da det kreves en viss mengde over tid for å oppleve effekt er pulverform mer egnet.

Kremer

En har også kremer som forsøker å tilføre kollagen i gjennom huden. Her skal visstnok kollagenpartiklene være for store til at de i hele tatt klarer å trenge igjennom huden. I utgangspunktet har vi også mer tro på å skape helse innenfra og ut.

Viktigst er å få i seg nok jevnlig over tid. Til det er et smakløst pulver det beste vi kan tenke oss. Det åpenbare valget for oss er dermed pulverform.

Hva slags råvare ønsker jeg?

Som vi har vært innom allerede, så er det viktig at kollagenet er hydrolisert for optimalt opptak.

Når det gjelder kilden til kollagenet så er det flere muligheter hvor de to mest populære er storfe eller fisk.

Når man inntar kollagen (eller annen form for mat) brytes det ned til aminosyrer som kroppen bruker. Denne aminosyreprofilen er ganske lik enten det er storfe eller fisk, men storfe har den profilen som ligner mest på mennesker sin.

En annen ting en bør være klar over er at det finnes ulike type kollagen, hvor de mest vanlige formene er type I, type II og type III.

Type I kollagen er den mest vanlige typen kollagen i menneskekroppen og finnes i hud, sener og bein. Det er et sterkt og fiberholdig protein som gir strukturell støtte til vev og organer.

Type II kollagen finnes i brusk og er viktig for leddhelse. Det er et mer fleksibelt og elastisk type kollagen som bidrar til å støtte og beskytte leddene.

Type III kollagen finnes i hud og andre bindevev og er viktig for vevstruktur og integritet. Det er en mykere og mer fleksibel type kollagen som bidrar til å gi støtte og styrke til vev.

Siden typene kollagen har ulik funksjon kan det være smart å velge et kollagen som inneholder alle typene.

Hva slags emballasje ønsker jeg?

En annen ting vi har påvirkning på er naturligvis valg av emballasje.

Det meste av proteinprodukter i dag kommer i plast. Vi har valgt poser laget av papir for en eksklusiv finish som tar seg godt ut i hylla eller på kjøkkenbenken. Innvendig er det vel og merke behov for et tynt lag med plast med tanke på å bevare holdbarheten på pulverkvaliteten, men hovedbestanden i vår pose er papir.

Dessverre er det slik at posen på grunn av dette allikevel klassifiseres med kode 7 og skal kastes i vanlig restavfall. Det kommer heldigvis stadig nyvinninger på den fronten som vi følger med på og har jevnlig kontakt med våre leverandører.

Vi vil foretrekke at emballasjen er så miljøvennlig som mulig, uten at det nevneverdig går utover kvaliteten på selve råvaren.

Ønsker jeg andre tilsetninger?

I motsetning til mange andre proteintilskudd (eksempelvis whey) så er kollagen tilnærmet smakløst i seg selv. Det gjør det veldig praktisk å kunne kombinere et daglig kollageninntak med hva en uansett sannsynligvis skal ha i seg den dagen (eks ha det i kaffen).

Selve kollagentilskuddet har i seg selv en høy grad av absorpsjon. Hele 90 % av kollagenet er tatt opp av kroppen innen noen timer.

Søker en på nett eller leser forskningsartikler kan en eksempelvis se at C-vitamin er påvist å skulle støtte oppunder proteinsyntesen i kroppen. Verdt å merke seg er at dette er kroppens egen produksjon av kollagen (altså ikke direkte sammenheng med opptak av kollagen som tilskudd).

Å sørge for en balansert vitamin- og mineralbeholdning i kroppen er et helt annet tema hvor det å se på kollagen alene ikke nødvendigvis er en smart tilnærming. C-vitamin bør ses i sammenheng med det totale inntaket ditt av næringsstoffer og heller inngå i en nøye sammensatt multivitaminløsning.

Skulle vi valgt ville vi dermed ønsket at det ikke var noen tilsetninger i selve kollagentilskuddet.

 

Resultatet av valg vi har gjort

Pulver

+ Storfe

+ Papirpose

+ Uten tilsetninger

= Superstate Premium Collagen

 

Nå resultatene du fortjener

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Kollagen Anti-aldring

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Forrige artikkel
12 viktige fordeler med magnesium
Neste artikkel
Hvordan holde deg optimalt hydrert