9 kosttilskudd for lang Covid
Vi får en del henvendelser fra personer som har langvarige symptomer etter COVID, og med spørsmål om hva som kan hjelpe med “lang COVID” eller “long haul COVID”.
Siden det nå begynner å komme en del studier som viser hvilke tilskudd som hjelper føler vi oss mer trygge på å skrive en artikkel om dette.
Så med hjelp fra en lege har vi satt sammen en liste over de anbefalingene som vi ser går igjen i studier, og anbefalinger fra leger som har behandlet pasienter. Dette betyr også at mye av språket i denne artikkelen er noe komplisert, men vi håper fortsatt vi har klart å gjøre det forståelig nok til å gjøre valg.
Ansvarsfraskrivelse
Vi er selv ikke leger og vi anbefaler at du forhører deg med din lege for å finne en behandling som passer deg. Vi må også forholde oss til norske regelverk, så dosering er med overlegg unngått i denne artikkelen.
Hva er definisjonen for “lang Covid”?
Det amerikanske Centers for Disease Control (CDC) definerer “lang Covid”, som nye, tilbakevendende eller pågående helseproblemer som dukker opp fire eller flere uker etter å ha blitt infisert med viruset som forårsaker COVID-19.
“Lang-Covid” syndromet omfatter et bredt spekter av symptomer og er et område som fortsetter å utvide seg.
De vanligste symptomene til nå inkluderer tretthet, kognitiv dysfunksjon, nevrologiske problemer, endotel dysfunksjon, hodepine, tap av smak og lukt, mage -og tarm problemer samt muskelsmerter.
Populære vitaminer & mineraler
Anbefalinger fra studier
Det er mange naturlige løsninger, inkludert kosttilskudd og multivitaminer, som man kan bruke for lang Covid og for tidlig forebygging.
Denne listen er med andre ord ikke uttømmende, og heller en liste av kosttilskudd vi ser går igjen i studier og fra legers anbefalinger som er lagt ut på nett:
Glutation (Glutathione)
En fellesnevner for i alle lidelser knyttet til COVID-19 er en dårlig redokshomeostase (redox homeostasis) som er ansvarlig for oppbygging av reaktive oksygenarter (ROS). Glutation forhindrer reaktive oksygenarter og reduserer oksidativt stress, og er derfor på listen over anbefalinger. [1]
Produkter:
N-acetylcystein (NAC)
Som en forløper til antioksidanten glutation, kan N-acetylcystein (NAC) styrke immunsystemet, redusere viral multiplikasjon og redusere betennelse.
N-acetylcystein (NAC) har blitt brukt til å behandle acetaminophen overdose (Tylenol overdose) og for å fjerne tykt slim i lungene. [2]
N-acetylcystein (NAC) har også blitt brukt i medisinsk praksis for å behandle alvorlig syke septiske pasienter, så vel som COVID-19 pasienter.
NAC tilfører antioksidanter, anti-inflammatoriske og immunmodulerende egenskaper som kan hjelpe til med behandling og forebygging av COVID-19. [2]
Vitamin A og B
Tilskudd med vitamin A og B kan forsterke den inflammatoriske responsen i kroppen og redusere alvorlighetsgraden av infeksjon hos COVID-19-pasienter. [3]
Vitamin A inntak kan bidra til å redusere de negative effektene av SARS-CoV2 på angiotensinsystemet, så vel som de negative effektene av ulike COVID-19-behandlinger. [3]
Vitamin B-kompleks (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 og B12) har en viktig effekt på immunsystemet. For lite B vitamin kan påvirke cellulær og immunologisk funksjon og generere en inflammatorisk respons. [3]
Vitamin B modulerer immunresponsen ved å undertrykke pro-inflammatoriske cytokiner og betennelse. Det lindrer luftveisproblemer og fordøyelsesproblemer. Som et resultat kan det hjelpe å unngå hyperkoagulabilitet, og muligens forbedre sykdomsforløpet og forkorte sykehusopphold for COVID-19-pasienter. [3]
Produkter:
Vitamin C
Vitamin C er en kraftig antioksidant som styrker kroppens immunsystem.
Det fremmer normal nøytrofilfunksjon, fjerning av oksidative arter, regenerering av vitamin E, modulering av signalveier, aktivering av pro-inflammatoriske transkripsjonsfaktorer, regulering av inflammatoriske mediatorer / “mellommenn” og fagocytose, samt økt nøytrofil motilitet til stedet av infeksjon. [4]
Dette var mange vanskelige ord og det viktige poenget er at alle disse immunresponsene er avgjørende for å forebygge COVID-19-infeksjon.
Vitamin C kan effektivt redusere kliniske symptomer hos COVID-19-pasienter, men det har liten effekt på dødelighet. [4]
Produkter:
Vitamin D
Gjennom interaksjoner med immunsystemet påvirker vitamin D den systemiske inflammatoriske responsen.
Det bidrar til å redusere risikoen for luftveisinfeksjoner og andre lidelser. Dette kan være spesielt viktig med tanke på COVID-19.[5]
Flere studier har vist at vitamin D kan bidra til å redusere forekomsten av akutte virale luftveisinfeksjoner og lungebetennelse. Disse inkluderer direkte undertrykkelse av viral replikasjon samt antiinflammatoriske og immunmodulerende mekanismer. [5]
Vitamin D-tilskudd har vist seg å være både trygt og gunstig i behandlingen av akutte luftveisinfeksjoner. [5]
Som et resultat kan personer som har en høyere risiko for vitamin D-mangel vurdere å ta vitamin D-tilskudd for å opprettholde normale nivåer av vitamin D. [5]
Produkter:
Sink
Sinktilskudd har evnen til å øke antiviral immunitet, både medfødt og humoral, samt gjenopprette redusert immuncelleaktivitet eller øke normal immuncellefunksjon, spesielt hos immunkompromitterte eller eldre mennesker. [6]
På grunn av sink sin direkte antivirale egenskaper, er det mulig at tilskudd av sink kan være nyttig for flertallet av befolkningen, spesielt de gamle og de som er i fare for covid-19-infeksjoner. [6]
Magnesium
Et lavt magnesiumnivå fremmer luftveisreaktivitet og mottakelighet for tilbakevendende øvre luftveisinfeksjoner, samt utvikling av pulmonal hypertensjon. Bronkial sammentrekning og spasmer er forårsaket av magnesiummangel, mens magnesiumtilskudd forårsaker bronkial avslapning. [7]
På grunn av dets evne til å utvide blodårene samt anti-inflammatoriske og anti-trombotiske egenskaper, kan magnesium hjelpe COVID-19-pasienter med luftveissymptomer og forbedre lungefunksjonen.
Alle disse effektene kan bidra til å redusere misforholdet mellom ventilasjon og perfusjon (kalt Ventilation perfusion mismatch eller V/Q defekt), som er en av de vanligste årsakene til alvorlig lave nivåer av oksygen i blodet (kalt hypoksemi) hos COVID-19-pasienter, samt øke oksygeneringen hos disse pasientene. [7]
Produkter:
Selen
Ernæring er et viktig element ved COVID-19, og ernæringsstatus kan påvirke risikoen og utfallet av SARS-CoV-2-infeksjon.
Selen er et sporelement som er essensielt for oksidasjonsreaksjoner og spiller en viktig rolle ved virusinfeksjoner. [8]
Selen er viktig for immunsystemets funksjon. Det kan redusere oksidativt stress samt hjelpe å unngå virusinfeksjoner. Selenmangel er knyttet til oksidativt stress og hyperbetennelse ved alvorlige sykdommer, og selenmangel har også blitt knyttet til alvorlighetsgraden av COVID-19. [8]
Hos COVID-19 pasienter kan administrering av selen være gunstig for å forhindre sykdomsprogresjon. [8]
Produkter:
Omega-3
Fordi omega-3-fettsyrer kan lage mindre pro-inflammatoriske cytokiner, kan økt omega-3 inntak gjennom kosthold eller kosttilskudd redusere viral infeksjon, styrke immunforsvaret og redusere alvorlighetsgraden av Covid-19. [9]
Produkter:
Våre mest populære søvn produkter
Referanser
- Silvagno. (n.d.). “The Role Of Glutathione In Protecting Against The Severe Inflammatory Response Triggered By COVID-19”. Fra Nih.gov: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32708578/
- Wong. (n.d.). “N-Acetylcysteine As Adjuvant Therapy For Covid-19 - A Perspective On The Current State Of The Evidence”. Fra Pubmed.gov: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34262324/
- Bitarafan. (n.d.). “The Effect Of Supplementation With Vitamins A, B, C, D, And E On Disease Severity And Inflammatory Responses In Patients With COVID-19: A Randomized Clinical Trial”. Fra Biomedcentral.com: https://trialsjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13063-021-05795-4
- Poona. (n.d.). “The Role Of Vitamin C As Adjuvant Therapy In COVID-19”. Fra Cureus.com:
https://www.cureus.com/articles/45284-the-role-of-vitamin-c-as-adjuvant-therapy-in-covid-19 - Petrelli. (n.d.). “Therapeutic And Prognostic Role Of Vitamin D For COVID-19 Infection: A Systematic Review And Meta-Analysis Of 43 Observational Studies”. Fra Nih.gov: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33775818/
- Mohanto. (n.d.). “Assessment Of The Role Of Zinc In The Prevention Of COVID-19 Infections And Mortality: A Retrospective Study In The Asian And European Population”. Fra Pubmed.gov:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33710631/
- Tang. (n.d.). “Possibility Of Magnesium Supplementation For Supportive Treatment In Patients With COVID-19”. Fra Nih.gov: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7486870/
- Marek. (n.d.). “COVID-19 and Selenium Deficiency: a Systematic Review”. Fra Pubmed.gov:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8569840/
- Abreu. (n.d.). “Omega 3 Fatty Acids And COVID-19: A Comprehensive Review”. Fra Nih.gov
Nå resultatene du fortjener
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Skriv en kommentar