Spar 10% med abonnement – Les mer | Superstate er

Handlekurv
kr 0

6 tips for å styrke immunforsvaret mot forkjølelse og potensielt coronavirus

Tallene stiger og det er uten tvil skremmende og lese om coronavirus som fortsetter å herje i verden.

Slik situasjonen er ble jeg usikker på hva jeg kan gjøre for å sikre meg, og det hjelper ikke på situasjonen at jeg om noen dager skal sette meg på flyet utenlands.

Jeg har derfor saumfart nettet etter gode råd for hvordan jeg kan styrke immunforsvaret mitt med mål om å gi kroppen min den motstandskraften som trengs for unngå dette viruset. Her er de tiltakene jeg ser går igjen og som jeg selv vil ta tak i.

Men først. Hva er egentlig coronaviruset?

Hva er coronaviruset?

Coronasviruset er faktisk en familie med virus, og det er varianten COVID-19 som nå sprer seg over hele verden.

Menneskelige coronavirus ble oppdaget allerede på 1960 tallet, og det finnes sju varianter som kan smitte mennesker.

Hva er symptomene?

Symptomene dukker opp mellom 2 til 14 uker etter man blir eksponert og inkluderer:

  • Feber
  • Hoste
  • Kortpusthet

Med andre ord ganske likt en forkjølese eller influensa.

Hva kan en gjøre selv?

For øyeblikket er det ikke utviklet noen vaksine mot COVID-19, så for å sikre seg selv mot viruset er det to hovedting en kan gjøre:

  1. Ta forhåndsregler
  2. Styrke immunforsvaret
Ta forhåndshåndsregler

For å unngå smitte er det noen forhåndsregler en kan ta:

  • Vask hendene ofte med såpe og vann i minst 20 sekunder. Spesielt etter at du har gått på do, før måltider og etter snyting eller hoste.
  • Unngå å berøre øynene, nesen og munnen.
  • Forbli hjemme om du blir syk.
  • Munnbind er anbefalt for de som har symptomene til COVID-19 for å unngå videre smitte.
Styrke immunforsvaret

D Vitamin

D vitamin er sentral for kroppens immunforsvar og personer med lave nivåer av dette har større sannsynlighet for å få forskjølelse eller influensa (referanse 1).

I Norge har vi dessverre få andre muligheter å få i oss det nødvendige behovet med D vitamin enn gjennom tilskudd. En anbefaling jeg ser går igjen er mellom 3000-5000 IU (internasjonale enheter) om dagen. Selv tar jeg denne hvor en kapsel har 5000 UI.

Sink

Sink er et tilskudd som er anbefalt med en gang en merker en forkjølelse komme, som for eksempel rennende nese, sår hals, hodpine eller slapphet. Et sink produkt som har god absorpsjonsrate er Bulletproof sitt Zink + Copper produkt.

C Vitamin

Kroppen kan lagre mellom 300 til 2000 mg med C Vitamin. Det betyr at når en blir syk tar det ikke lang tid før disse reservene er tømt.

Det er derfor viktig å fylle på med C Vitamin daglig om du kjenner at en forkjølelse er på vei.

Her varierer det litt av anbefalt mengde, men minimumsanbefalingen jeg har kommet over er 1000 mg daglig.

Andre anbefaler ved starten av forkjølelsen å ta 1000 mg hver time de første 6 timene. Deretter 1000 mg hver 3. time daglig så lenge det er behov.

Det er ikke farlig å ta store doser med C vitamin, bortsett fra personer med nyrestein, nyresykdommer eller høyt jernnivå.

Hvitløk / Allicin

Hvitløk er en naturlig antibiotika og et middel som dreper virus og styrker immunitet viser flere studier (referanse 4)

For å få fordelene av hvitløk, knus et fedd og la det ligge i 10 minutter før du spiser det rått. Varmebehandlig kan skade virkestoffene.

Alternativt kan du ta 9000 mg med allicin tilskudd daglig. Allicin er virkestoffet i hvitløk.

Søvn

Mangel på søvn kan bryte ned immunforsvaret, så det er viktig å prioritere dette for å sikre seg mot forkjølelse og influensa.

Melatonin er hormonet som regulerer søvnen, men i tillegg til dette er det en kraftig anitoksidant som regulerer blant annet reperasjonen av celler i løpet av natten.

Melatonin er nå lovlig som tilskudd i Norge og jeg bruker Bulletproof Sleep Mode.

Oppsummering

Dette er ikke en komplett liste, men de mest viktige tiltakene jeg har funnet og som jeg da jeg vet vil klare å gjennomføre for å styrke immunforsvaret mitt.

Referanser

1. Kongsbak, M. & Levring, T. & Geisler, C. & Von Essen, M. (2013). The vitamin d receptor and T cell function. Frontiers in Immunology 4: 148.

2. Guo, N. et al. (1993). Demonstration of the anti-viral activity of garlic extract against human cytomegalovirus in vitro. Chinese Medicine Journal (Engl) 106 (2): 93–96.

3. Harris, J. & Cottrell, S. & Plummer, S. & Lloyd, D. (2001). Antimicrobial properties of Allium sativum (garlic). Applied Microbiology and Biotechnology 57 (3): 282–286.

4. Kyo, E. & Uda, N. & Kasuga, S. & Itakura, Y. (2001). Immunomodulatory effects of aged garlic extract. The Journal of Nutrition 131 (3s): 1075s–1079s

 

Velvære

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Forrige artikkel
Lag din egen kokosyoghurt (keto, vegansk og melkefri)
Neste artikkel
3 nyttige tips når du er i karantene