Spar 10% med abonnement – Les mer | Superstate er

Handlekurv
kr 0

Hvordan vi bruker probiotika og prebiotika for å optimalisere helsen

Probiotika, prebiotika, tarmflora og immunforsvar. Dette er ord som gjerne brukes sammen, men hva er det egentlig en snakker om og hvorfor er det så viktig for helsen vår?

Her kan du lese om forskjellen mellom probiotika og prebiotika, hvordan du enkelt kan styrke tarmfloraen og hva betydningen av dette er for helsen din.

Et felt man såvidt begynner å forstå betydningen av

Tarmbakterier, tarmflora, probiotika og prebiotika er ord du sikkert har hørt mange ganger. Kanskje har du også fått med deg at kroppen vår faktisk inneholder flere bakterieceller enn egne celler. Logisk sett høres det med det ut som om bakterier potensielt kan ha en stor betydning for vår egen helse og velvære.

Fortsatt virker det derimot å være en vei å gå før en har forstått den fulle innflytelsen av bakterier i kroppen, men mer og mer forskning tyder på at slike bakterier og andre mikroorganismer spiller en særdeles viktig rolle for helsa vår.

Det viser seg blant annet at mennesker med kroniske sykdommer ofte har en annen sammensetning av tarmbakterier enn friske. Samtidig ser man at mus blir syke ved å gi dem tarmflora fra syke mennesker.

Mye tyder på at dette kan være et undervurdert område. I våre egne eksperimenter med ulike tiltak for vår egen helse og prestasjoner er dette i hvert fall et av de mest spennende feltene om dagen med størst merkbar effekt.

Hva er PRObiotika

PRObiotika består av de gode bakteriene som lever i tarmen din. De hjelper deg med å fordøye mat, produsere vitaminer og til og med ødelegge giftstoffer. Derfor er det viktig å holde tarmfloraen din sunn og balansert.

Problemet er at hverdagen kan utslette de gode bakteriene dine. Antibiotika, bearbeidet mat, stress og til og med søvnmangel kan sette tarmen din ut av spill. Ubalanser i tarmen kan få deg til å føle deg oppblåst, sliten og til og med litt deprimert.

Akkurat som at du trenger mat og vann for å trives, trenger probiotika å spise også. Det er her PREbiotika kommer inn.

Hva er PREbiotika

PREbiotika, også kalt prebiotisk fiber, er mat for de gode tarmbakteriene dine (med andre ord mat for PRObiotika). Så for å få fordelene med probiotika, trenger du prebiotika i kostholdet ditt også.

Prebiotika tilfører næringsstoffer til de gode bakteriene i tarmen din. Dette er en av grunnene til at matvarer som brokkoli er så bra for deg. De er lastet med prebiotisk fiber. En blomstrende bestand av tarmbakterier betyr at du har en sunn og mangfoldig tarmflora.

Du ønsker å ha mange forskjellige typer tarmbakterier. Det gjør at kroppen din kan absorbere mer næringsstoffer fra maten din, styrke immunforsvaret ditt og forbrenne fett. I tillegg vil du kunne få mindre svingninger i energi og humør.

Lite som skal til for å havne i ubalanse

Om du svarer ja på en eller flere av disse kan du være på vei i feil retning:

  • Om du har tatt antibiotika – dette dreper de gode bakteriene og legger til rette for at dårlige bakterier skal trives
  • Om du har fått i deg giftstoffer som eksempelvis tungmetaller – fra fisk, eksos eller annet
  • Om du har fått i deg sukker fra drikkevarer eller frukt – dette forer gjær og dårlige bakterier
  • Hvis du har spist stivelsesholdige karbohydrater som brød og ris – som kroppen din bryter ned til sukker
  • Hvis du har kronisk stress i livet ditt – dette gjør immunforsvaret ditt et enkelt mål for inntrengerne
  • Hvis du konsumerer alkohol – som dreper bakterier og omdannes til sukker

Alt i alt er det ikke veldig lett å til enhver tid skulle unngå alt dette, samme hvor flink en er.

Tarmflora og immunforsvaret ditt

Det sies at omtrent 80% av kroppens immunforsvar er knyttet til tarmfloraen din! Gode tarmbakterier (altså probiotika) kan hjelpe immunsystemet ditt med å få en boost samtidig som de hindrer fremveksten av dårlige tarmbakterier.

Det er også vist at probiotika fremmer produksjonen av naturlige antistoffer i kroppen. De kan også øke immunceller som de IgA-produserende cellene og T-lymfocytter.

En stor samlestudie fant at å ta probiotika reduserte sannsynligheten og varigheten av luftveisinfeksjoner. En annen studie som inkluderte over 570 barn fant at å ta probiotikaen Lactobacillus GG (en stamme probiotika) reduserte frekvensen og alvorlighetsgraden av luftveisinfeksjoner med 17%.

Hvordan legge til rette for gode tarmbakterier

Probiotika kan du få i deg via fermentert mat som yoghurt, kimchi, surkål og kefir. Prebiotika finnes det mye av i fiberrik mat som asparges, brokkoli, løk, grønne bananer og sikori. Vi forsøker selv å spise mye av dette, men vi skal også innrømme at det ikke alltid er like lett ;-).

Samtidig opplever vi at det ikke nødvendigvis er så lett å vite alltid om det en kjøper i butikken faktisk er godt for en eller ikke. Eksempelvis vil varmebehandlingen som en del mat gjennomgår før det kan selges på markedet drepe en del av de gode bakteriene. Så selv om du kjøper eksempelvis yoghurt er det ikke sikkert det er så godt for deg som en skulle tro.

OBS: Om du velger tilskudd av probiotika så pass på at det er merket med CFU (“Colony-Forming Units”). Dette betyr at tilskuddet inneholder levedyktige bakterier med evne til å formere seg, dvs de overlever i tarmen din og kan med det gjøre nytte for seg.

Hva vi gjør for å styrke tarmfloraen

Vi vet vi bør omtrent leve på grønnsaker og stadig lage fermentert mat hjemme. Av erfaring er også det å unngå mat og drikke som påvirker balansen i negativ retning nesten enda viktigere.

Selv om vi gjør alt dette etter beste evne er det fort tidkrevende i en hektisk hverdag å skulle prioritere dette stadig vekk. Derfor tyr vi ofte til en snarvei og tar tilskudd av både probiotika og prebiotika relativt ofte. De vi har valgt ut som våre favoritter er BiOptimizers P3-OM probiotika og Bulletproof InnerFuel prebiotika.

InnerFuel lar seg enkelt blande i Bulleproof kaffen vi drikker om morgenen, og P3-OM styrker tarmfloraen ved å ta noen kapsler. Enkelt!

Verdt å avslutte med er at P3-OM også er noe vi bruker for å lage denne keto og melkefri kokos yoghurten.

Hvordan styrker du din tarmflora?

Fordøyelse

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Forrige artikkel
De 7 hovedformene av magnesium
Neste artikkel
Lag din egen kokosyoghurt (keto, vegansk og melkefri)