Spar 10% med abonnement – Les mer | Superstate er

Handlekurv
kr 0

6 naturlige nootropics som kan forbedre din mentale ytelse

Et populært emne i helse- og Biohacking verdenen er tilskudd til hjernen – kalt nootropics.

Enten du leter etter et mentalt løft for å yte mer på jobb, ønsker å være mer fokusert i treningsstudioet, eller om du bare vil føle deg mer vel kan nootropics være interessant å se nærmere på.

Det finnes flere types nootropics og noen av de finner du i nettbutikken vår her. I denne artikkelen skal vi derimot se på på hva som finnes tilgjengelig fra naturen sin side og som du enten kan få i deg gjennom mat eller som et ren tilskudd.

Tryptofan

Du vet den stressfrie, søvnige følelsen du får etter å ha spist en god middag? Delvis, skyldes dette aminosyren tryptofan, som kan fungere som et nootropikum.

Det du kanskje ikke vet er at denne aminosyren kan bidra til å øke nivået av serotonin i hjernen, noe som kan bidra til å øke humøret ditt, redusere stress, forbedre hukommelsen og til og med redusere risikoen for depresjon.

Det er faktisk en av de mest brukte reseptfrie depresjonsbehandlingene.

Og den er også tilgjengelig i pilleformat. Så selv om tryptofan finnes i flere matvarer kan det også tas som kosttilskudd.

Matvarer som har større innhold av tryptofan er:

 • Kylling og kalkun
 • Egg
 • Ost
 • Fisk
 • Peanøtter
 • Melk
 • Tofu
 • Sjokolade

Artisjokk ekstrakt

Når spiste du sist en artisjokk? Hvis du er som folk flest, kan du sannsynligvis ikke engang huske det. En artisjokk er ikke en mat som mange inkluderer på handlelisten, men den har noen fordeler du bør være klar over.

Mer spesifikt kan artisjokkbladene gi neurale antioksidantegenskaper, noe som bidrar til å øke hjernens helse og funksjon.

Disse antioksidantene kan også bidra til å forbedre din hukommelse og hjelper derfor de som lider av kognitiv tilbakegang.

I tillegg til det, ifølge forskning, kan artisjokkekstrakt også bidra til å senke det totale kolesterolnivået hos de som lider av høyt kolesterol, men ellers er sunne.

Den gode nyheten er at du ikke trenger å spise artisjokker for å oppleve disse fordelene. Bare ta ekstraktet som et tilskudd og nyt fordelene.

Ginkgo Biloba

En annen nootropic som fortjener oppmerksomhet er en som allerede er ganske kjent, ginkgo biloba. Denne urten har blitt brukt i tradisjonell kinesisk medisin i tusenvis av år, så en kan si den fortjener tillit.

Ginkgo biloba er for tiden en av de mest solgte urtene rundt om i verden, og er ofte brukt for betennelsesdempende egenskaper, antioksidantegenskaper og for å forbedre sirkulasjonen.

Men forskning viser også at ginkgo biloba kan ha en god effekt på hjernen. De som bruker ginkgo biloba med jevne mellomrom, merker at de har forbedret humør, forbedret energi, og bedre hukommelsen.

En av de viktigste måtene ginkgo biloba bidrar til å forbedre kroppens helse, ifølge forskning publisert i Journal of Molecular Neuroscience, er å bekjempe en skade på mitokondriene og oksidativt stress.

Det ser ut til at gingko biloba er særlig bra for å hjelpe hukommelsen i tider med høyt stress. Hvis du går gjennom en usedvanlig stressende periode, enten det er på grunn av jobb eller personlige problemer, kan det å ta gingko biloba hjelpe deg med å redusere stresset og holde et klart sinn.

I tillegg er ginkgo biloba også en av urtene de har blitt mest forsket på med hensyn til kognitive lidelser og Alzheimers sykdom, hvilket gir det enda en grunn til å vurdere å bruke det som et nootropic. Hvis du lider av eller er i fare for få en av disse tilstandene, snakk med legen din om mulighetene som denne urten kan tilby deg.

Nok en studie viste at når en gruppe testpersoner som ellers var sunne uten kognitiv svikt ble satt på gingko biloba i en periode på fire uker, fant de at de som brukte tilskuddet hadde et høyere nivå av generell mental helse sammenlignet med de som ikke tok det.

Til slutt er det verdt å nevne at for kvinner kan ginkgo biloba bidra til å lette noen av menstruasjonssymptomene også. Kvinner som tok dette tilskuddet, rapporterte at det reduserte alvorlighetsgraden av PMS, inklusiv relaterte symptomer som humørsvingninger, hodepine og angst. Hvis du ofte lider av dette, er det vel verdt å sjekke ut.

Koffein

En av de mest brukte substanser i verden som definitivt har bemerkelsesverdige nootropiske effekter, er koffein. Sjansen er at du har opplevd dette før. Enten du har slukt en kopp kaffe for å komme deg ut av sengen om morgenen, henvendt deg til en av de mange populære energidrikkene midt på ettermiddagen for å hjelpe deg gjennom dagen, eller du har følt effekten av en for mange cola når du sitter der våken om natten, så vet du godt at koffein kan få hodet i gang og holde deg våken.

De som bruker koffein, har en tendens til å ha økt mental årvåkenhet, redusert følelse av tretthet, høyere konsentrasjonsnivå, og ifølge forskning kan det også bidra til å forbedre hukommelsen.

Den eneste tingen du må merke deg med koffein, er at det kan være et tveegget sverd. Mens du vil oppleve disse positive kognitive fordelene når du tar det, kan effekten snu seg til et kræsj når det går ut av kroppen. Du kan begynne å føle deg trist og trøtt. Noen mennesker kan også legge merke til humørsvingninger når koffeinet er brukt opp og de blir irritable og antisosiale.

I tillegg til å føle deg slik når koffeinet går ut av kroppen, kan du også begynne å legge merke til disse symptomene hvis du ikke tar koffein på daglig basis. Koffein er et naturlig stoff, men det er vanedannende, så noe du vil være oppmerksom på. I motsetning for eksempel den tidligere nevnte tryptofan, kan det være noen uønskede bivirkninger.

Moderering kan derfor smart, og kjenn etter hvordan kroppen reagerer. Uansett, er det viktig å velge en høykvalitets kaffe så du er sikker på at kaffen ikke har mugg. Det vil kunne gi enda flere uønskede effekter.

Taurin

Den neste naturlige nootropicen du kan vurdere er taurin, som er en annen aminosyre. Du vil ofte se denne spesielle aminosyren tilsatt i kosttilskudd før trening på grunn av den kraftige effekten det har på ytelsen. Men det hjelper ikke bare på å maksimere den fysisk ytelse, da det også kan bidra til å optimalisere mental ytelse også.

Måten taurin fungerer er å stimulere frigjøringen av en bestemt nevrotransmitter kalt GABA. Denne nevrotransmitteren fungerer i hjernen for å bekjempe angst og søvnløshet, så de som bruker taurin merker ofte en beroligende, avslappet følelse.

Taurin kan også bidra til å senke det totale nivået av kortisol i kroppen takket være denne innvirkningen på GABA, noe som betyr redusert stress og bedre fokus og hukommelse. Kortisol er et katabolisk hormon, og selv om det er gunstig i tider med rent fysisk stress, er ufordelaktig i det daglige.

De beste matvarene for taurin er:

 • Skalldyr som østers, blåskjell og musling
 • Den mørke delen av kjøttet fra kalkun og kylling
 • Sjøgrønnsaker som tang

Omega-3

Til slutt, det siste av nootropics som du kan vurdere, er omega-3 fettsyrer. Ikke nok kan skrives om dette viktige og sunne fettet, da det er fundamentalt for alt fra hjerte- og hjernehelse til reduksjon av betennelser.

Selv om du ikke merker umiddelbare fordeler ved å ta omega-3 fettsyrer, som du vil fra for eksempel koffein, så er de langsiktige effektene av omega-3-fettsyrer godt bevist.

Forskning viser for eksempel at et regelmessig inntak av fisk som inneholder disse omega-3-fettsyrene, kan bidra til å redusere risikoen for kognitiv tilbakegang så vel som Alzheimers sykdom. Så over tid kan det være et kraftig våpen for å avverge hukommelsestap og langsom kognitiv svikt.

I tillegg kan omega-3 fettsyrer være nyttige for å håndtere så vel som forebygge forekomsten av alvorlig depresjon.

Omega-3 fettsyrer kan enten konsumeres gjennom kostholdet ved å spise mat som laks, makrell eller andre fete varianter av fisk (villfanget er uten tvil best), eller ved å spise linfrø eller valnøtter, som er to ikke-animalske kilder til omega-3 fettsyrer.

Mange velger også å bare supplere med omega-3 fettsyrer, noe som også er et godt alternativ. Hvis det betyr forskjellen mellom at du får i deg omega-3 fettet eller ikke får det, er det absolutt verdt det å gå til tilskudd.

Og med det så har du en oversikt over noen av de beste naturlige nootropics som du kan vurdere å bruke for å gi hjernen et løft. Husk at de fleste av disse produktene er lett tilgjengelige, slik at du ikke trenger resept for å begynne å bruke dem.

Avslutningsvis, hvis du for øyeblikket lider av noen psykologiske lidelser eller bruker medisiner for hjerne eller psykisk helse, må du alltid snakke med din lege før du bruker noen av disse naturlige nootropics. Dette for å forsikre deg om at det ikke vil være noen interaksjoner eller negative bivirkninger ved å bruke disse.

Har du prøvd noen av disse nootropics og merket en effekt?

Noen anbefalte nootropics

Referanser

Havranek, Michael M., et al. “Serotonin transporter and tryptophan hydroxylase gene variations mediate working memory deficits of cocaine users.” Neuropsychopharmacology 40.13 (2015): 2929-2937.

Macpherson, Helen, et al. “Memory improvements in elderly women following 16 weeks treatment with a combined multivitamin, mineral and herbal supplement.” Psychopharmacology 220.2 (2012): 351-365.

Bundy, Rafe, et al. “Artichoke leaf extract (Cynara scolymus) reduces plasma cholesterol in otherwise healthy hypercholesterolemic adults: a randomized, double blind placebo controlled trial.” Phytomedicine 15.9 (2008): 668-675.

Finney-Brown, Tessa. “Gingko biloba and memory.” Australian Journal of Medical Herbalism 21.1 (2009): 19-20.

Canevelli, Marco, et al. “Effects of Gingko biloba supplementation in Alzheimer’s disease patients receiving cholinesterase inhibitors: data from the ICTUS study.” Phytomedicine 21.6 (2014): 888-892.

Cieza, Alarcos, Petra Maier, and Ernst Pöppel. “Effects of Ginkgo biloba on mental functioning in healthy volunteers.” Archives of medical research 34.5 (2003): 373-381.

Ozgoli, Giti, et al. “A randomized, placebo-controlled trial of Ginkgo biloba L. in treatment of premenstrual syndrome.” The Journal of Alternative and Complementary Medicine 15.8 (2009): 845-851.

Angelucci, M. E. M., et al. “Effects of caffeine on learning and memory in rats tested in the Morris water maze.” Brazilian Journal of medical and biological Research 35.10 (2002): 1201-1208.

Kong, Wei Xi, et al. “Effects of taurine on rat behaviors in three anxiety models.” Pharmacology Biochemistry and Behavior 83.2 (2006): 271-276.

Fotuhi, Majid, Payam Mohassel, and Kristine Yaffe. “Fish consumption, long-chain omega-3 fatty acids and risk of cognitive decline or Alzheimer disease: a complex association.” Nature Clinical Practice Neurology 5.3 (2009): 140-152.

Su, Kuan-Pin, et al. “Omega-3 fatty acids in major depressive disorder: a preliminary double-blind, placebo-controlled trial.” European Neuropsychopharmacology 13.4 (2003): 267-271.

 

Mental ytelse

Comments

 • Thomas Aasen ,

  Hva er den beste nootropics merket å kjøpe, den med flest positive anmeldelser, virkninger, synspunkt fra leger? Sliter meget med depresjon, og har tenkt på noe som kalles “Ketamin” behandling. Men desverre koster en slike behandling mye, og det er bare 2 sykehus/behandlings-senrer i Norge. Noenganger om denne behandlingen?
  Vennlig hilsen
  Thomas Aasen
  Kirkeveien 6
  9300 Finnsnes

 • Skriv en kommentar

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  Forrige artikkel
  Feir deg selv med Awesome Jar
  Neste artikkel
  Hvordan fungerer kollagentilskudd? Dette sier forskningen