Spar 10% med abonnement – Les mer | Superstate er

Handlekurv
kr 0

De 12 mest stilte spørsmålene om keto

Bør jeg telle gram protein, karbohydrater og fett?

For noen mennesker er loggføring av maten en spiser en enkel måte å følge kostholdet. Dette gjelder spesielt for folk som ikke har prøvd keto før og kanskje ikke er kjent med karbohydrater i forskjellige matvarer. Loggføring kan være en enkel måte å følge planen på og unngå ubehagelige overraskelser. Verktøyer du kan bruke til å loggføre er MyFitnessPal, My Macros eller Cronometer.

På den annen side er det noen som hater loggføring. Det driver dem gale. Hvis det er deg, kan et godt kompromiss være å følge den enkle keto-måltidsplanen (fettholdig kjøtt + lavkarbo-grønnsaker) og bare slå opp karbohydrater i noen matvarer du kjøper regelmessig for å sikre at du ikke får noen ubehagelige overraskelser. Noen matvarer, som nøtter, kan ha mer karbohydrater enn du kanskje tror!

Hva er alt snakket om netto karbohydrater?

Begrepet “netto karbohydrater" refererer ganske enkelt til andel karbohydrater som blir absorbert av kroppen.

Det er dette du bør følge med på. For å beregne netto karbohydrater i hele matvarer, trekker du fiberen fra det totale antallet karbohydrater. For å beregne netto karbohydrater i bearbeidet mat, trekker du fra fiberen og sukkeralkoholene. Du finner en mer omfattende artikkel om netto karbohydrater her.

Kan for mye protein ta meg ut av ketose?

Når du spiser mer protein enn kroppen trenger, vil noen av aminosyrene bli omdannet til glukose via en prosess som kalles glukoneogenese.

Dette kan bli et problem på ketogene dietter med svært lite karbohydrater og forhindrer at kroppen din går i ketose.

Så om du eksempelvis spiser et kyllingbryst (som ikke inneholder mye fett), smør det inn med smør eller surr det inn i bacon.

Hvorfor er det viktig å velge fett med høy kvalitet?

Siden de som følger et ketogent kosthold kanskje spiser kjøtt med mer fett, er det spesielt viktig å velge kjøtt av høy kvalitet, siden ting som hormoner, antibiotika og giftstoffer havner i dyrets fett.Hvordan påvirkes syre-base balansen i kroppen?

Hvis man spiser mye grønnsaker, blir det gjerne ikke problemer med syre/base-status da proteiner tilfører syre, mens grønnsaker tilfører basiske stoffer.

Populære keto produkter

Hva med fiber?

Når du kutter ut blant annet brød vil grønnsaker sannsynligvis bli din viktigste kilde til fiber.

Gir keto noen bivirkninger?

På kort sikt får de fleste friske mennesker som regel ikke nevneverdige bivirkninger, og hvis de gjør det, er det forbigående til kroppen venner seg til å forbrenne fett fremfor karbohydrater. I denne perioden er det særlig viktig å fylle på med elektrolytter for å unngå "keto flu".

Noen kan få ubehagelig hodepine og bli svimmel. Hvis man får sterke plager som vedvarer, kan det være et tegn på økt oppsamling av miljøgifter og belastet avgiftningssystem. Mange miljøgifter samles i fettvevet.

Når man går ned i vekt fort ved å forbrenne mye fett, frigjøres en del slike miljøgifter, og leveren klarer ikke å avgifte og utskille dem fort nok. Det fører til opphopning i blodbanen og gir mange symptomer, ikke minst svimmelhet og hodepine. Dette er også en av årsakene til at det ikke er fornuftig for gravide og ammende å gå på slankekurer.

Vil alle oppleve samme effekt?

Ketonlegemer er naturlige appetitthemmere. De tilfører også energi til kroppen og hjernen, har en antidepressiv effekt og gir økt våkenhet, men noen kan også oppleve det stikk motsatte. Vi er tross alt forskjellige.

Vår erfaring er at for de fleste har det en positiv effekt å prøve et ketogent kosthold. En ting er helsefordelene, men en annen er at det er gjør en mer bevisst på maten en spiser og kosthold generelt.

Ved å bli kjent med sin egen kropp og hva den responderer på finner de fleste en fremgangsmåte som gjør at et ketogent kosthold blir en del av deres livsstil.

Når er jeg i ketose?

Ketose oppstår når man får i seg under 100 gram karbohydrat fra kostholdet flere dager på rad (og selvsagt fortere under full faste, eller hvis man spiser veldig lite karbohydrat). Du kan måle ketosenivået ditt gjennom apparater som måler med pust eller blod, eller du kan bruke urin strips.

Hvem bør være påpasselige med keto?

For normalt friske mennesker er ikke ketose farlig, men det anbefales ikke å være i ketose over lengre tid og istedenfor ha en dag i uken hvor man introduserer mer karbohydrater i kostholdet ("syklisk keto")

Enkelte risikogrupper må likevel ta forhåndsregler. Gravide skal holde seg unna ketose dietten, og type 1-diabetikere må følge en tilrettelagt ketosediett. Ketoseprosessen øker vannlatingen og utskillelsen av viktige salter som natrium, kalium og magnesium, så det er viktig å fylle på av dette.

Vær også klar over at dietten kan være belastende på nyrene, så personer med nyreproblemer bør unngå keto.

Finnes det et optimalt tidspunkt for å fylle på med karbohydrater?

Påfyll av karbohydrater er først og fremst en måte for deg å optimalisere fremgangen din og ikke for å jukse. Når det kommer til påfyll av karbohydrater anbefales det enten å gjøre som en del av syklisk keto hvor man velger en dag i uken og spise mer karbohydrater, eller å gjøre det i forbindelse med tyngre treningsøkter (enten rett før eller rett etter).

Av energi som er lagret på kroppen din er nemlig omtrent 400 gram av glykogen lagret i musklene og leveren din. Dette er en omtrentlig maksgrense for hvor mye glukose (les karbohydrater) du kan lagre til en hver tid i kroppen din.

Fett er den andre formen for lagret energi for kroppen din. I motsetning til glykogen som lagres i musklene dine lagres fett i fettceller som finnes rundt omkring på hele kroppen din.

Dersom overskuddet er større enn det kroppen kan lagre som glykogen, omdannes dette og lagres som fett i fettcellene.

Med andre ord, om overskuddene dine av glykogen allerede er tilnærmet fulle er det større sjanse for at påfyllet av karbohydrater lagres som fett.

Om du derimot har “tømt” noe av lageret ditt av glykogen i musklene med trening vil de ekstra karbohydratene du fyller på med (eks 100 gram med hvit ris) kunne bli brukt til å fylle opp glykogenlagrene i musklene dine.

Med dette i betraktning vil du kanskje også ha større overskudd til trening med høy intensitet på dagen etter ditt påfyll av karbohydrater enn det du vil ha når du har gått mange dager uten påfyll.

Stemmer det at en kan få vond ånde?

De fleste som går på ketogen lavkarbo, får en lett acetonlukt, rett og slett på grunn av ketoner som skilles ut via lungene, akkurat som de også skilles ut via urinen. Det er ikke farlig.

Er forbrenning av fett og ketoner det samme?

Ved å tilnærmet eliminere karbohydrater vil kroppen din bruke fett som drivstoff. Dette vil også resultere i frigivelse av ketoner.

Med andre ord har fett og ketoner en sammenheng, men er ikke det samme. Ketoner er effektiv som drivstoff for kroppen din, men en av de største fordelene er at det også er veldig effektivt som drivstoff for hjernen din.

I motsetning til fett kan ketoner nemlig krysse blod-hjerne barrieren (som er avgjørende for at hjerne skal kunne utnytte det).

Nå resultatene du fortjener

Meld deg på vårt nyhetsbrev

[monsterinsights_popular_posts_widget]
Keto

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Forrige artikkel
Viktige kosttilskudd på keto
Neste artikkel
Den ultimate keto guiden