Spar 10% med abonnement – Les mer | Superstate er

Handlekurv
kr 0

Hvordan brygge den perfekte koppen kaffe (med Kaffetrakter, French Press, Aeropress eller Kalita)

Fra kaffebonden til kaffebrenneren har det blitt tatt mange avgjørelser som påvirker kvaliteten på smaken til kaffen.

Nå med kaffeposen i dine hender har du sikkert lyst til å videreføre fokuset på kvalitet til hvordan du tilbereder kaffen.

Så ta tak i en kvern og en vekt, og la oss brygge din perfekte kopp kaffe.

Bryggetips

  • Kvern kaffen ikke lenger enn 15 minutter før du brygger.
  • Tilpass kaffekvernen til bryggemetoden din – lengre bryggetider bruker grovere kverning (som en French Press), mens kortere bryggemetoder bruker finere kverning (som espresso).
  • Prøv å bruk 28g kaffe for 450ml  vann (ca et "1:16"-forhold) som utgangspunkt.
  • Bruk renset vann (rent, klorfritt, luktfritt osv.) mellom 90-96C, dvs. like under koketemperaturen.
  • Hold utstyret rent og tørt når det ikke er i bruk.

Tilpass etter smak

  • Prøv å justere enten malegraden eller mengden kaffe du bruker.
  • Det er viktig å bare endre én variabel om gangen, ellers vet du ikke hvilken endring som førte til ønsket smaksprofil.
  • Å endre malegraden kan i stor grad påvirke smaken på kaffen din.
  • For alle bryggemetoder,
    • hvis kaffen smaker bittert - bruk en grovere malegrad.
    • hvis kaffen smaker surt - bruk en finere malegrad.

Bryggemetoder

Når det kommer til å brygge den perfekte koppen kaffe er det mange alternativer tilgjengelig, og hvilken metode som produserer den beste kaffen er helt opp til deg å bestemme.

Enten du foretrekker enkel eller fancy, her er en guide som dekker de mer populære bryggemetodene.

Kaffetrakter

For å brygge kaffen med en kaffetrakter, sørg først for at den er ren.

  1. Bruk 60 gram med kaffe for hver liter vann.
  2. Kvern kaffen med malingsgrad for "drypp" kaffe
  3. Plasser et rent, tørt og ubleket filter i bryggekurven.
  4. Tilsett malt kaffe til filteret og start maskinen.
  5. Snurr glasskannen før du heller en kopp og nyt!
  6. Ikke la kaffen fortsette å koke på en oppvarmet plate.

French Press

For å brygge kaffen med en French Press trenger du:

  • 60g grovmalt kaffe
  • 1 liter nesten kokende vann
  • En vekt (for å måle ut det du trenger)
  • En timer.

Hele bryggeprosessen tar omtrent 4 minutter, pluss / minus  30 sekunder.

Forvarm din French Press ved å skylle den med varmt vann, og sørg for å ha en separat serveringsenhet klar (eller et stort krus!) til å overføre kaffen til så snart den er ferdig brygget.

  1. Tilsett grovmalt kaffe og start tidtakeren – tilsett alt vannet i løpet av 30 sekunder.
  2. Rør med en skje for å bløtgjøre all kaffen og plasser stempelet på toppen
  3. La det sitte i 3 minutter.
  4. Ca 3 minutter og 30 sekunder kan begynne sakte å trykke stempelet ned.
  5. Etter 4 minutter - hell kaffen i en egen kanne eller kopp, virvl og nyt!
  6. Når kaffen er avkjølt, rengjør du utstyret forsiktig men godt. La det lufttørke.

Aeropress

For å brygge kaffen med en Aeropress trenger du

  • 15 g finmalt kaffe
  • 250 g nesten kokende vann
  • En timer
  • En vekt

Bryggeprosessen vil ta ca. 2 minutter og 15 sekunder, pluss / minus 15 sekunder.

Forbered Aeropressen din ved å legge til et filter og skylle den med varmt vann for å forvarme den.

  1. Plasser Aeropressen på toppen av en solid kopp, og plasser deretter alt på toppen av en vekt.
  2. Nullstill vekten og tilsett kaffen.
  3. Tilsett raskt 60g vann og rør for å bløtgjøre kaffen, start timeren og la kaffen "blomstre" i 30 sekunder.
  4. Tilsett det resterende vannet, og fjern koppen og aeropressen fra vekten.
  5. Ca 1 minutt og 45 sekunder, trykk sakte ned med middels trykk i 30 sekunder til du hører en lett susende lyd
  6. Fjern pressen, snurr kaffen og nyt!
  7. Når du er ferdig, rengjør hver del av Aeropress godt og la lufttørke.

Kalita 185

For å brygge kaffen din med en Kalita 185 trenger du:

  • 27 g middels/grovmalt kaffe,
  • 400 g nesten kokende vann,
  • En vekt
  • En timer
  1. Skyll filteret med varmt vann før brygging for å forvarme kannen.
  2. Plasser Kalita på vekten og nullstill vekten.
  3. Tilsett malt kaffe og nullstill vekten på nytt.
  4. Start timeren og begynn å tilsette 50 g vann i løpet av 0:30 sekunder, og sørg for at all kaffen blir våt.
  5. La kaffen blomstre til 0:45 til 1:00 (eller til kaffen har sluttet å boble).
  6. Begynn i midten og hell i en spiralbevegelse med klokken og jobb deg mot ytterkanten av filteret.
  7. Tilsett vann til nivået når 3/4 av høyden på drypperen, den skal være rundt 220g ved 1:15.
  8. La det renne av til 1/4 av dryppnivået.
  9. Start ved kanten av filteret og hell i en spiralbevegelse med klokken mot midten av filteret – Hell til 340g ved 1:50.
  10. La det renne av til 1/4 av dryppnivået.
  11. Start i midten av filteret, hell i en spiralbevegelse med klokken mot kanten av filteret – Hell til 400g med 2:05 til 2:10.
  12. Fullfør når timeren er 03:00 (+/- 0:30)
  13. Snurr og nyt!

Nå resultatene du fortjener

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Oppskrifter

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Forrige artikkel
Molekulært Hydrogen – Verdens kraftigste antioksidant
Neste artikkel
Alt du trenger å vite om NAD Regen