Spar 10% med abonnement – Les mer | Superstate er

Handlekurv
kr 0

Alt du trenger å vite om glutation – kroppens viktigste antioksidant

Hva er glutation?

Glutation er en kraftig antioksidant som består av tre aminosyrer – cystin, glysin og glutamat. Den er kjent som "master-antioksidanten" og er den mest tallrike antioksidanten som produseres i kroppen din, og finnes i alle cellene dine.

En av glutations hovedoppgaver er å sørge for at alle de andre antioksidantene, som for eksempel vitamin C og CoQ10, yter optimalt.

Glutations primære oppgave er å beskytte kroppen mot skader fra frie radikaler, avfall og potensielt skadelige stoffer. Det er et av de viktigste verktøyene i kroppens avgiftningsarsenal og er avgjørende for leverens velvære.

Men det er ikke alt... Hjernen, lungene, leddene, huden, øynene og alle systemene i kroppen din trenger glutation for å fungere godt.

Deriblant er det et "must" for immunforsvaret ditt, ettersom immuncellene fungerer best når de har en finjustert balanse av glutation. Studier viser at glutation fremmer T-cellefunksjon, og optimale glutationnivåer pleier å bli observert hos friske mennesker.

Etter hvert som man blir eldre, reduseres kroppens evne til å produsere glutation. Og mange stoffer kan påskynde denne prosessen, som alkohol, medikamenter og miljøgifter.

Når cellene dine går tom for glutation, dør de. Når nivåene blir lave, mister cellene evnen til å reparere seg selv og produsere de antioksidantene som man er avhengig av for optimal helse.

Tilskudd for å øke glutation

Hvordan glutation påvirker helsen og levealder

Forskere har oppdaget at nivået av glutation i kroppen kan bestemme hvordan kroppen responderer når du blir syk.

Med lave nivåer av glutation kan du ha større sjanse for å bli innlagt på sykehus eller til og med dø, sammenlignet med noen med høyere nivåer.

Faktisk tror forskere innen anti-aging at glutation spiller en nøkkelrolle i å bestemme levealderen din.

Med andre ord - nivået av glutation i cellene dine kan faktisk forutsi hvor lenge du vil leve.

Hvorfor? Glutation hjelper med å holde alle dine andre antioksidanter i toppform. Så lavere nivåer av glutation kan bety et generelt mindre robust og dårligere antioksidantforsvar.

Husk... Kroppen din – spesielt leveren – er avhengig av antioksidanter for å opprettholde sunne celler og vev. Mangel på antioksidanter kan føre til oksidativ skade fra reaktive oksygenforbindelser (ROS).

Oksidativt stress oppstår når det er en ubalanse mellom økt produksjon av ROS og en mangel på antioksidantforsvar for å reparere oksidativ skade på celler, vev og organer.

Tilstrekkelig antioksidantforsvar mot ROS-skade er avgjørende for optimal helse. Dårlig antioksidantforsvar fører til cellulær aldring og kroniske sykdommer.

Så for å både se og føle deg ung og frisk, må du ha tilstrekkelig antioksidanter. Derfor er det å ha optimale nivåer av "master-antioksidanten" glutation som å ha en forsikring, der du vet at du har nok antioksidanter for å dekke kroppens behov.

Hva er risikoen for lave glutationnivåer?

Vi vet at eldre mennesker har lavere nivåer, rett og slett fordi kroppens naturlige produksjon av glutation har bremset ned. Noen menn er også mer utsatt for å ha lave nivåer, så vel som røykere og storforbrukere av alkohol.

Studier viser at de som har komorbide forhold også har større risiko for lave nivåer av glutation. Dette inkluderer alle med metabolske og vektproblemer, så vel som de med blodsukkerproblemer.

Hvorfor er det slik? Glutation påvirker uttrykket av genene dine, inkludert de som spiller en rolle i glukosemetabolismen og insulinutskillelsen.

Og her er et annet interessant funn... Glutationnivåer ser ut til å være relatert til vitamin D-nivåer. Når vitamin D-nivåene i blodet er lave, er glutationnivået ditt sannsynligvis også lavt.

Hundrevis av studier viser at lave nivåer av vitamin D kan utgjøre en alvorlig trussel mot helsen din, spesielt din cellulære, immunologiske og metabolske helse.

Og nå viser studier at mangel på glutation kan forårsake endringer som svekker hvordan kroppen din metaboliserer vitamin D.

Så hvis du tar et vitamin D-tilskudd for å hjelpe med å øke vitamin D-nivået, eller allerede får tilstrekkelig sollys (hvilket det er veldig vanskelig å på den nordlige halvkule), må du ha nok glutation for at kroppen din skal kunne metabolisere vitamin D.

Måter å øke glutationnivået på

Du kan øke glutationnivåene dine ved hjelp av mat, kosttilskudd og trening.

Mat og næringsstoffer, som brokkoli, grønn te, gurkemeie, rosmarin og mariatistel, har en positiv innvirkning på glutationproduksjonen.

En studie med 80 friske, stillesittende voksne viste at aerob trening i kombinasjon med sirkelstyrketrening hadde størst effekt på glutation nivået.

Visse kosttilskudd kan også hjelpe. Og selv om et glutationtilskudd kan virke som det mest opplagte valget, er det ikke nødvendigvis det.

Fordi oral glutation består av tre aminosyrer, blir den raskt brutt ned i magen av fordøyelsesenzymer. Dette betyr at du bør være ekstra oppmerksom på type glutation tilskudd du tar og liposomalt glutation viser å være det som har best opptak. Om du da ikke har mulighet til å ta glutation intravenøst.

Et annet alternativt er å ta tilskudd av råmaterialene kroppen trenger for å lage sin egen glutation. Dette lar kroppen produsere bare den mengden den trenger.

Og en av de beste måtene å hjelpe kroppen med å produsere glutation naturlig er med N-acetyl cystein, eller NAC, et derivat av cystein og forløper for glutation.

Bruken av NAC støttes av flere tiår med vitenskapelig forskning som viser dets verdifulle rolle i å øke glutationnivåene.

For eksempel viste en studie at å supplere med NAC i 30 dager hjalp med å gjenopprette basis glutationkonsentrasjon hos personer med lave glutationnivåer.

Slik fungerer det.

Når kroppen din produserer glutation, er cystein den "hastighetsbegrensende aminosyren." Det betyr at cystein har en tendens til å være tilgjengelig i mindre mengder enn de to andre aminosyrene som utgjør glutation.

Når du tar NAC, øker du cystein-nivåene dine, og gir kroppen din mer av det råmaterialet den trenger for å danne koblinger med glysin og glutamin for å lage glutation.

Om du nå lurer på om du skal ta glutation tilskudd eller NAC tilskudd, så håper vi denne oversikten kan hjelpe deg:

  • Ved å ta glutationtilskudd øker du direkte kroppens nivåer av dette viktige molekylet. Vær bare obs på å ta lipsomalt tilskudd for å sikre at opptaket er optimalt.
  • NAC kan ha bedre biotilgjengelighet noe som gjør det potensielt mer effektivt. Det sett sammen med at NAC er billigere kan gjøre dette hvertfall til det beste stedet å starte.
  • NAC har også mukolytiske egenskaper og har blitt brukt som behandling for kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS) og andre luftveislidelser, da det hjelper til å tynne slim og forbedre lungefunksjonen. Av denne grunnen er NAC på listen av tilskudd for lang COVID.

Nå resultatene du fortjener

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Anti-aldring Immunforsvaret Velvære

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Forrige artikkel
Alt du trenger å vite om NAD Regen
Neste artikkel
Mineral Shilajit: Livets Elixer